Waarom betaal je zelf niks? Of je ouders?

Deze blogpost is geschreven op 23 mei, maar teruggedateerd naar 1 januari, zodat hij niet bovenaan de website komt te staan.

Sinds ik met mijn crowdfunding begonnen ben heb ik veel vragen gekregen over mijn gebrek aan eigen middelen. Heb ik geen bijbaantjes? Waarom dragen mijn ouders of andere familieleden niet bij? Begrijpelijke vragen. Terechte, ook wel. Daarom probeer ik in deze blog uit te leggen waarom ik op dit moment zelf geen inkomsten heb.

Haattweet terrassen

De afgelopen jaren heb ik twee studies gevolgd, altijd in combinatie met stages, bestuursjaren, extra-curriculaire programma’s en lange periodes in het buitenland om de Russische taal machtig te worden en ervaring in de regio op te doen. Daarnaast schreef ik columns en artikelen voor de universiteitskrant en deed ik mijn best om zo hoog mogelijke cijfers voor mijn studies te halen. Al deze activiteiten hebben ervoor gezorgd dat ik ben toegelaten tot Oxford, maar tegelijkertijd maakten ze het me onmogelijk om in de avonduren of in de weekenden zelf wat geld te verdienen. Dan zat ik namelijk in de universiteitsbibliotheek te werken aan essays, aan extra werk voor mijn stages of aan administratieve zaken voor de studenten-ngo waarvan ik een jaar secretaris was. Om qua studiepunten goed uit te komen met een buitenlandsemester in Rusland is er zelfs een periode geweest waarin ik 85 ECTS heb moeten halen in één semester. De laatste weken van dat semester zat ik elke dag tot ’s avonds laat in de bibliotheek. Als ik had willen werken naast mijn studies had ik er minder extra-curriculaire dingen naast kunnen doen, maar dan was ik waarschijnlijk ook niet toegelaten tot Oxford.

Haattweet 350

Dan waren er de afgelopen dagen een hoop mensen die opperden om er dan in Oxford een baantje bij te nemen. Er zijn meerdere redenen waarom dat niet zoveel zin heeft. Ten eerste moet ik begin juli kunnen aantonen dat ik mijn master kan betalen, daarvoor heb ik dus niets aan toekomstige inkomsten waar ik nog geen zekerheid over heb. Het gaat daarnaast om zulke grote bedragen dat bijvoorbeeld een dag per week werken geen zoden aan de dijk zou zetten.

Ten tweede wil ik mijn tijd in Oxford natuurlijk maximaal benutten. Een studie aan de universiteit van Oxford is zwaar, dus een bijbaantje is al lastig, en als een opleiding in totaal €60.000,- gaat kosten wil ik de kostbare tijd die ik daar heb niet besteden aan het dragen van dienbladen, maar aan studeren, studeren, studeren en zoveel mogelijk leren.

Ten derde is lenen, wat ik in mijn bachelors voor inmiddels €15.000,- heb gedaan en in mijn master voor minstens €40.000,- zal doen, een slimmere optie om mijn studie te betalen dan naast de studie te gaan werken. Zonder bijbaan haal je meer uit je studietijd, waardoor je dus meer kans hebt om toegelaten te worden tot een topuniversiteit en later op een goede baan. Met een goede baan ga je weer meer verdienen, waardoor je al je leningen sneller terug kan betalen, wat de “schade” van de hoge studieschuld enigszins tenietdoet. Door het betalen van mijn opleiding uit te stellen hoef ik uiteindelijk minder uren te werken om hem te bekostigen – ik hoop later meer te verdienen dan 10 à 15 euro per uur.

Haattweet andermans zak teren

Zoveel lenen is natuurlijk een eigen keuze en die studieschuld zal ik later helemaal zelf moeten dragen, maar dit is zeker geen kwestie van luiheid. Hier is over nagedacht. Ik probeer het resterende bedrag voor mijn opleiding via een crowdfunding op te halen omdat ik bij DUO en verschillende fondsen het maximale leenbedrag al heb aangevraagd. Ik kán simpelweg niet meer lenen. Overigens heb ik ook een hoop studiebeurzen aangevraagd, maar ben ik daarin vooralsnog niet heel succesvol geweest. Een uitgebreider verhaal daarover verschijnt volgende week in mijn column in de Mare.

Haattweet hand ophouden voor een pretstudie

Dan komen we nu bij het onderwerp familie aan. Betalen mijn ouders niets? Nou, jawel. Mijn ouders hebben veel gespaard voor mijn opleiding, en daarvan hebben ze de eerste vier jaar van mijn studie mijn collegegeld, huur, boeken en nog wat andere zaken kunnen betalen. Toen was het geld dat ze voor me gespaard hadden op en ben ik gaan lenen – mede doordat het leenstelsel in die periode werd ingevoerd. Ik ben ook niet hun enige kind; de opleiding van mijn zusje moet ook betaald worden. Daarnaast hebben mijn ouders meer financiële verantwoordelijkheden dan het ondersteunen van hun kinderen. In mijn familie heb ik verder ook niemand van wie ik zomaar enkele duizenden euro’s zou kunnen lenen, zoals verschillende mensen de afgelopen week suggereerden. Wel doneert mijn familie bedragen die ze kunnen missen bij de crowdfunding.

Haattweet mercedes

Ondanks dat veel reacties hieromtrent afkomstig waren van anonieme trollen (de tweets in deze blog zijn slechts een kleine selectie), realiseer ik me wel dat dit verhaal nog ontbrak bij mijn crowdfundactie en dat meerdere mensen met soortgelijke vragen zullen zitten. Ik hoop dat deze uitleg verhelderend is, en stuur me vooral een berichtje als er nog meer vragen zijn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s